zaterdag 1 februari 2014

Verweerd!

Ok even genoeg over Blokker dames en scheten. Ik ben in de States inmiddels Yeah!
Binnen een dag zijn we vanaf Fort Lauderdale naar het haventje gereden alwaar het jacht de Zigzag ligt. Glades Boat Storage blijkt een groot lekker blubbergebeuren te zijn. De regen van de afgelopen dagen heeft daar flink huis gehouden. Gesitueerd midden in het moerasgebied van Florida staat de boot gestald tussen jachten die schijnbaar vele jaren geen eigenaar hebben gezien. Helemaal groen geel uitgeslagen exemplaren tot wel 20 meter lang liggen daar gewoon weg te rotten. Er zitten echt prachtige boten tussen. Sommige met lijnen die de dijen van Marilyn Monroe doen verbleken. Een walhalla voor een botenliefhebber die een koopje zoekt.
'Ons' scheepje toont ook lichtelijke sporen van verval. Ze ziet er behoorlijk groen uit. Binnen heeft het regenwater flink sporen getrokken. De vloerplanken zijn half aan het vergaan en het ruikt er naar schimmel.
'Jongens dat ding heeft een jaar op de kant gestaan. Even flink schoonmaken en we zijn zo weg',zegt Mark de eigenaar.
Ietwat sceptisch kijk ik hem aan maar zei niets. Nadat ik zelf de romp en motor bekijk krijg ik er vertrouwen in.  Precies dezelfde motor als mijn jacht. In mijn beleving perfect. Dat de boot ronduit smerig is doet niet ter zake. Mark heeft de Zigzag ooit van Lelystad naar de Vs gevaren. Dat is al een onderneming op zich.



Als een soort van wilde wolven storten wij ons op de schoonmaak. Het regenwater word eruit 'gelepeld'.   Kuip en dek worden ontdaan van wespensporen. Een verweerde regentent weggegooid. Na enkele uren kunnen we te water.  Het plan
luid om richting Fort Myers naar open zee te varen. Via de Golf van Mexico varen we dan naar een van de vele eilandjes bij Key West om daar te ankeren.

Met vijf mannen van een totaal verschillende komaf op reis gaan vormt toch wel een uitdaging op zich. Wat mij opvalt is dat onze verschillen de hunkering naar dit avontuur ons juist doet  samenkomen. Iedereen trekt naar elkaar toe en is openminded. Een 'laat maar komen' mentaliteit.

De crew die Zigzag te water laat ziet er voor jachthavenpersoneel niet alledaags uit. Oude rockers in zeeroversoutfit met zakdoeken rond het hoofd geknoopt . Hun imago is al jaren geleden onbewust aangemeten. De 'Easy Riders' van Florida, waarvan eentje met een Dennis Hopper look, bedienen kauwgom kauwend de kraan. Elke manoeuvre en interactie speelt zich stilzwijgend af. Met het opsteken van een pink of duim word de boot naar beneden 'gebonjoured' Men is hier jaren op elkaar af gestemd. De mannen zijn een geheel gaan vormen met de uitstalling van de verzameling verweerde boten.

Eenmaal te water laat Zigzag haar stugge kant zien. De motor start niet.  Althans ergens zit er wat in het electrisch circuit. Bovendien blijkt de accu leeg te zijn.  Ze heeft duidelijk nog geen zin om onze 'mama' te zijn.

Na enige tijd vaar ik de boot met de twee Jeroenen van het gezelschap naar sluis en brug. Een twee uur durende tocht langs de moerassen. Mark en Ruben gaan een ongeƫvenaarde hoeveelheid boodschappen doen. We spreken weer af na de brug.
Racemonsters scheuren met een vaartje van 60 km dwars door het kanaal. Zou je eens in Nederland moeten proberen.
We zijn onderweg.

Racemachiens klik hier!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten