donderdag 27 februari 2014

Epiloog, video-impressie en enkele cijfers


Epiloog
Video-impressie klik hier; http://www.youtube.com/watch?v=JKELa_BOOEo
Enkele cijfers



'Waarom ga je in godsnaam bijna 4 weken op een 10 meter jacht zitten met 5 man', werd aan mij gevraagd.

Het antwoord waarom ik de tocht ben gaan maken staat al in het blog. Dus dat is simpel erna verwijzen. Toch moest ik nadenken over deze vraag. Ik had immers ook een bergtocht kunnen maken als een 'ode aan' en 'verwerking van' Een mogelijkheid was ook om naar een psych te lopen om mijn relaas op een bank te spuien.

Er speelden voor mij twee doorslaggevende zaken waarom ik die keus zo midden in de winter heb gemaakt na het eerder genoemde;
Ik ben zelf een zeiler en in het bezit van een houten zeiljacht. Weet daarom dat afstanden veel meer relatief worden. De te bezeilen afstanden in de Carieb zijn niet heel groot. Landen als USA, Cuba, Mexico, Belize en Guatemala zijn binnen een redelijke termijn allemaal aan te lopen.
Vergelijk het maar met een oversteek naar Engeland. Ongeveer tussen de 24 en 30 uur. Daarnaast kun je kusthoppend van plek naar plek trekken. Dit waren dagtochten van maximaal 8 of 9 uur.

Ten tweede, de ervaring van zeezeiler Mark Wessels bleek van ongekende waarde te zijn. Hij is in het bezit van een oude bijna bejaarde Jeanneau waar alles naar behoren werkt. Natuurlijk gingen er zaken kapot, waren er accu's oud of iets van dergelijke strekking. Alleen deze jongen laat zien dat zeewaardigheid echt helemaal in jezelf zit. Oplossingsgericht en vrolijk gemotiveerd blijven is zijn insteek. Mark laat ook zien dat je met beperkte ingrediënten heel goed selfsupporting met koken kan zijn
Bijvoorbeeld; In heel Cuba waren in een winkel bijna geen brood of andere ingrediënten te krijgen. Behalve dan soms in een staatsrestaurant. Hij bakte en kookte altijd gewoon zelf. Geen aanmaakpakjes van Koopmans ofzo, nee gewoon eigen deeg maken van gist, zout en meel. Je moet dit natuurlijk wel leuk willen vinden. Zeker als een jacht op een Swell van 3 meter hoge golven voor de wind loopt te rollen. Gelukkig gebeurd dat geschommel niet elke dag.
Verder aten we veel rijst, pasta, eieren, tomaten en vis van locale vissers.
Het echte belangrijke basiseten kochten we in de States op Key West.

We zijn vanaf een jachthaven ergens vlakbij Moore Haven, hartje Florida naar de oostkant van de States gevaren. Zeg maar via Fort Myers  (ongeveer 80 km) Daarna ging het naar Key West.

De afstand tussen Havana en Key West in Florida bedraagt ongeveer 100 zeemijlen (161 kilometer). De wateren gelden als gevaarlijk: haaien, kwallen en sterke stromingen maken een oversteek voor een zwemmer zeer riskant. Ik zeg dit omdat menig zwemmer geprobeerd heeft hier een record te verbreken en vaak niet zonder gevolgen. Voor een zeiljacht is dit wel makkelijk te doen. Desondanks de factor stroming kun je in 18 uur Havana bereiken. Haaien bijten niet in plastic. Ziehier gelijk het probleem op alle oceanen. De grote hoeveelheden bijna niet verteerbaar plastic wat er al jaren ronddrijft. Op plekken waar grote golfstromen samen komen is dit een enorm probleem geworden.

Vanaf Cuba/Cabo San Antonio naar Island Mujeres in Mexico is de afstand ongeveer 111 zeemijlen. Laten we zeggen ongeveer 190 kilometer. Hier ook veel tegenstroming. We vertrokken om 13.00 in de middag en kwamen de volgende dag rond 14.30 in Mexico aan.

Buiten het orkaanseizoen juni-november is de wind redelijk stabiel. Dit betekent wel dat het er soms hard kan waaien. Gemiddeld hebben wij zo'n windkracht 4 tot 5 gehad.
Ongeveer 20 tot 25 knopen.
De plekken waar we uiteindelijk zijn geweest zie je op het kaartje beneden. Zigzag is zonder mij nog een stukje verder gevaren naar Belize en Guatemala.
Een impressie op video zie je hier online:
http://www.youtube.com/watch?v=JKELa_BOOEo

Voor M en haar kids, dochter Bente en de anderen waarvoor ik ben gaan zeilen;
Everything Trying-Damien Jurado

D                                            Em7
I'd call you now to tell you I'm thinking of you
        D                                                Em7
But it does me no good when the phone is just blocking my view
    Bm       D          Em7     G
And I would sail back to you
    Bm       D          Em7     G
And I would sail back to you


D   Em7  (x2)

    D                                              Em7
And I would come back and admit that it wasn't your fault
      D                                              Em7
But I'm tired and unwilling to be the only one who was wrong
    Bm        D           Em7    G
And I would sail back to you
    Bm        D           Em7    G
And I would sail back to you
    Bm        D           Em7    G
And I would sail back to you

   D     Em7    G    G  (x2)

  D             Em7               G     G
I'll be sailing on your deep blue eyes...   (repeat til end)

  D             Em7               G     G

Geen opmerkingen:

Een reactie posten